Start » Gynekologi

Gynekologi

Gynekologi betyder på grekiska ”kunskap om kvinnan” och är en specialitet inom medicin som studerar sjukdomar i och kring kvinnans könsorgan och reproduktiva system, bland annat äggstockar, vagina och livmoder. Gynekologi innefattar också undersökning av brösten. Den äldsta medicinska texten som funnits, ”Kahun Gynaecological Papyrus”, behandlar kvinnors frågor kring bland annat fertilitet, könssjukdomar och graviditet. Trots dess långa historia är gynundersökningar tabu i många länder och kulturer, något som påverkat och ibland motverkat den medicinska utvecklingen inom ämnet. En gynundersökning i Sverige görs om du upplever besvär med ditt könsorgan, om du ska börja med preventivmedel eller misstänker en sjukdom.

Gynekologi kan skilja sig nämnvärt från land till land. I Sverige kommer du från 23 års ålder att vart tredje år att bli inkallad till gynekologisk cellprovtagning. Det kommer då att tas ett test inne i slidan för att upptäcka tecken på bland annat livmoderhalscancer. Utöver dessa prover kan du själv bestämma om du vill besöka en gynekolog. Många gör en gynundersökning för att försäkra sig om att allt ser bra ut i underlivet men också om de exempelvis upplever ont i nedre delarna av magen, irritation, annorlunda flytningar, problem med mens eller vid misstanke om könsjukdomar. Preventivrådgivning kan också vara en del av gynundersökningarna.

Gynekologi och gynundersökningar

När du besöker en doktor för gynekologi är det fullt normalt att vara nervös. Undersökningar brukar inte göra ont och om du upplever smärta i samband med dina gynundersökning ska du säga ifrån. Ställ frågor om det är något du undrar över och var inte rädd för att säga fel eller komma med konstiga frågor, doktorer som arbetar som gynekologer är professionella och har säkerligen hört dina frågor många gånger tidigare. Det vanligaste är att du blir undersökt i en så kallad gynstol som kan anpassas efter dig och dina behov. Du kommer först att bli undersökt utifrån och sedan inifrån, oftast med hjälp av doktorns händer eller anpassade instrument.

Gynekologi betyder kunskap om kvinnan