Start » Sveriges damlandslag i fotboll

Sveriges damlandslag i fotboll

Fotboll för damer har fått sig ett rejält uppsving i Sverige under 2000-talet. Att damer också skulle spela landslagsfotboll var en ny tanke ända fram till 70-talet, Sveriges första landskamp för damer brukar dateras till 1973 där vi spelade lika mot Finland. Den relativt korta livstiden för damlandslaget i fotboll har ändå lett till flera framgångar. 1984 vann laget EM och sedan dess har man plockat tre silvermedaljer i EM, en silvermedalj i VM och ett brons i vardera. Efter VM-silvret 2003 ökade intresset för damfotboll i Sverige och 2007 dubblerade regeringen sitt ekonomiska anslag för damlandslaget och 2011 gjorde man bra ifrån sig igen i VM.

Jämfört med herrlandslaget i fotboll har damlandslaget redan hunnit skörda större framgångar i de stora turneringarna. De har vunnit fler medaljer och några av spelarna har gjort ett stort antal landslagsmatcher under sina karriärer. Therese Sjögran har spelat över 200 landskamper och Lotta Schelin har gjort över 80 mål i blågult. För herrarna är det Anders Svenssons drygt 150 matcher som kommer närmast och Zlatan Ibrahimovics 70 mål. Vad skillnaderna beror på kan man spekulera i, men de svenska framgångarna för våra damer är något alla kan glädjas åt. 2017 är det dags för ännu ett nytt EM i Holland.

Fotboll för damer och herrar

Sveriges damlandslag coachas just nu av den före detta spelaren Pia Sundhage. Hon tog över laget efter att hon lyckades leda USA till guld i OS 2012. Den tidigare coachen var Thomas Dennerby och historiskt sett har damernas landslag coachas av både kvinnor och män. Att herrarnas landslag skulle coachas av en kvinna har dock aldrig hänt, och det diskuteras ständigt kring jämställdheten inom fotboll. Ofta prisas herrarnas insats mycket mer än damernas och än kvarstår frågan hur stor skillnad det är på de olika lagens prestation. Om det passar bättre eller sämre för en kvinna att leda herrarnas fotbollslag återstår att se.

Fotboll förenar tjejer och killar